Vestlandstur med Vg1

Det var en stuptrøtt og fåmælt gjeng som stilte opp ved Josefines gate kl. 08.00 på torsdag 30.mai. Stilen var det enighet om: 20 kilo ryggsekk, joggebukse og med puta under armen. Usminkede jenter og gutter med håret i alle tenkelige retninger.

Tekst og foto: Marius Sjøberg og Jostein Løwer, 1F

Bussene var fort på veien, og ikke mange minuttene etter kunne man høre rumlingen av 45 snorkende elever fra setene. Det var ikke lenge før det var liv i gjengen igjen, og etter at bussen passerte Ringerike hadde stillheten lettet. Skravla gikk, musikken var høy, og godteri og potetgull fløt fritt mellom seteradene.

Målet for dagen var Nordhordland folkehøgskole i nærheten av Bergen der det var mat, overnatting, ping-pongbord, fotballbane og andre fasiliteter. Det var kun et par stopp langs veien for å fråtse i pizzabuffeten på Peppes og for å sikre noen bilder fra baksiden av den vakre Steinsdalsfossen. På tross av en lang dag; lyden av bare føtter i gangene fortsatte til langt på natt.

Den andre dagen startet tidlig etter en god frokost. Det var, til manges store lettelse, ikke mer enn en time i buss til neste stopp på turen: Raffineriet på Mongstad. Etter kapringen av boreriggene i Algerie har sikkerheten på anlegget blitt strammet inn. Alle fyrstikker og lightere ble konfiskert på forhånd, og ingen fikk sette foten utenfor bussen under omvisningen. Klassene fikk en innføring i hvordan anlegget fungerer, hvem som jobber der, hva produktene blir brukt til og hvordan man kan søke seg som praksiselev til Mongstad.

Bergen by var neste stoppested. Klassene ble guidet rundt Tyskerbrygga og Bergen sentrum av lærerne, før vi fikk tre timer fritid for å nyte Vestlandets hovedstad på egenhånd. Det ble og delt ut billetter til Fløibanen så elevene kunne skue Bergen fra oven. Dagen ble, for de fleste, avrundet med en runde fotball og enn forfriskende tur i folkehøgskolens basseng.

På lørdagen startet frokosten allerede 06:30 til elevenes store fryd og glede. En lang dag var i  vente. De aller fleste fikk tatt igjen den tapte søvnen på den tre timer lange bussturen fra Bergen til Høyanger. Høyanger er et lite, ensidig industrisamfunn som lenge har basert seg på Norsk Hydros aluminiumssmelteverk. Problemet i det siste er at Hydro har slitt med å få anlegget til å gå med overskudd, så de har stengt av to av de tre store smelteovnene. Dette har fått dramatiske konsekvenser for Høyanger som lokalsamfunn, ettersom fraflyttingen har gått i været og arbeidsløsheten er høy. Elvene fikk møte en av de tillitsvalgte fra industriarbeiderenes fagforening, som gjorde rede for utfordringer, historie og nåtid på ekte arbeiderspråk!

Turen inneholder store kontraster. Neste stopp: Nigardsbreen. På parkeringsplassen fikk alle utdelt stegjern og isøkser før vi tok fatt på gåturen mot isbreen. Inne ved breen ble alle elevene, og lærere med, spent fast i taulag, og vi tok fatt på vandringa på breen. I godt over to timer ble taulagene ledet rundt på breen, og storøyde elever fikk se bresprekker og endemorener, og noen fikk til og med sjansen til å drikke ekte, krystallklart brevann. De aller tøffeste tok seg til og med et bad i brevannet, men varmt var det ikke!

På veit mot Oslo siste dagen hadde vi også noen stopp. På Lærdalsøyri fikk vi høre om de historiske handelsveiene mellom øst og vest, og fra Husum vandret vi over til Borgund stavkirke via den gamle kongeveien.

Deretter var det klart for den lange turen tilbake til Oslo. Og de som ikke sov i bussen, sovnet i alle fall fort da de kom hjem! En strålende tur!