Vellykket Berlintur for 10.klasse

Fem dager tok det bare. Likevel har tiendeklassingene og kontaktlærerne deres opplevd nok for tre uker. Det er intenst med 120 elever, åtte lærere, to busser og 1800 kilometer!

Vellykket Berlintur!

Tekst og foto: Lars-Erik Nyborg

Berlinturen har nesten alt. Fritid og shopping i en av de store hovedstedene i Europa, sightseeing i den samme byen, mye moro på bussen, telefoner på hotelrommet og ikke minst alvorlige møter med menneskets ondskap i konsentrasjonsleirene Sachsenhausen og Ravensbrück og fengselet fra det hemmelige polititet i Øst-Tyskland, Stasi.

Det er ikke rart man blir fylt av mange og nye inntrykk i løpet av få dager. Hva som gjorde størst inntrykk? Det er mange som fortsatt tenker på hva vi fikk se og høre i konsentrasjonsleirene. Det er nesten umulig å forstå hvordan det var å leve i disse leirene, og det er like vanskelig å forstå hvordan mennesker kan bli så onde. Derimot er det ikke så vanskelig å skjønne hvor viktig det er å behandle alle mennesker likt og like godt.

Til tross for alt det onde vi fikk høre om turen, ble det heldigvis også mye moro underveis. Mange fant noe å kjøpe med seg hjem fra Berlin, og det var en egen glede å klare seg uten voksne i den tyske storbyen. Flere av elevene har blitt lommekjent i deler av Berlin, og de fleste vet i hvert fall hvor du finner Brandenburger Tor, Alexanderplatz og Dunkin Donuts.

Til slutt må vi nevne selve bussturen. Det gjør nemlig ingenting å ha en blid og grei sjåfør. Når han i tillegg villig vekk deler på musikken han hører på, stiger stemningen til nye høyder. Nå er det mange som har lastet ned Kongen av campingplassen med Ole Ivars. Den gjorde nemlig også inntrykk!