Til Vestlandet med VG 1

Den tradisjonelle vestlandsturen med 1. klassene er nylig avholdt. Tross varierende vær sto årets tur neppe tilbake for tidligere turer. Høydepunktene sto i kø. Et av dem var å komme opp på Fløyen i Bergen. Trykk deg videre, les og se flere bilder.

I år var det hele seks klasser som dro på tur i uka før Kristi Himmelfartshelgen.Tre klasser reiste først opp Hallingdalen, over Hardangervidda og til Bergen. Tre andre klasser dro først via Valdres, over Filefjell og Lærdal til Hafslo i Sogn. Den midterste natten av tre møttes begge gruppene på Nordhordland Folkehøgskole på Frekhaug rett nord for Bergen. De to andre nettene ble tilbragt på Montana Vandrerhjem i Bergen, rett under Ulrikens topp og på Lyngmo i Hafslo i Sogn. Dette innebærer at de to gruppene så det samme, men i ulik rekkefølge. Undertegnede var med i den gruppa som reiste over Valdres til Sogn først.

Den første dagen gikk vi en bit av den gamle kongeveien i Lærdal. En flott opplevelse! Veien endte opp ved Borgund stavkirke der vi fikk omvisning. Stavkirken er verken Norges eldste eller største, men den best bevarte. Mange flotte detaljer var å se både inni og utenpå kirken. Mange var overrasket da man fikk høre at kirken er nesten uforandret siden den ble bygget på slutten av 1100-tallet.

Det gamle sentrum i Lærdal, Lærdalsøyri, besøkte vi rett etterpå før turen gikk opp til Lyngmo, et nydelig sted vakkert beliggende ved Hafslovannet. Etter middag lå det til rette for både padling og roing på vannet.

Neste dag var et av høydepunktene på turen. Bussen tok oss oppover Jostedalen til kanten av Nigardsbreen, en brearm av Jostedalsbreen. Jostedalen breførarlag hadde stegjern, isøks, hansker, seler og annet nødvendig utstyr klart. Dermed bar det opp til brekanten før vi festet oss i tauet. For mange var det første gang på bre. Mange var godordene om opplevelsen man fikk.

På ettermiddagen bar det vestover langs Sognefjorden. Dessverre ble det ikke noe av omvisningen på Hydro Aluminium i Høyanger, men det ble da i alle fall orientert om stedet. Høyanger er et klassisk vestlandsk industristed som ble utbygd mot slutten av Første verdenskrig. Grunnlaget for utviklingen av stedet var utnyttelsen av fossekraften. Som alle nå vet er stor tilgang på elektrisk kraft den viktigste enkeltbestanddelen man trenger for å fremstille lettmetaller som aluminium og magnesium. Når store vannmengder fra høytbelligende vann oppe i fjellet treffer turbinene på aluminiumsverket,- da har man slik tilgang i Høyanger.

Mange elever hadde nok sett fram til at hele trinnet skulle være samlet. Det var vi på Frekhaug. Gruppa med 1 C, 1 E og 1 F hadde da vært i Bergen og på Mongstad. For 1 A, 1 B og 1 D gjensto dette. Mongstad er Statoils oljeraffineri og utskipningshavn en drøy time nordvest for Bergen. Det var imponerende og interessant å få høre hva som skjer der og å se størrelsen på anlegget.

Bergen by var neste. Bytur og omvisning på Bergenhus festning med Håkonshallen og Rosenkrantztårnet, Bryggen samt Hanseatmuseet var både hyggelig og interessant. Turen ble avsluttet på Fløyen. Utsikten var fantstisk. På halvøya nede i sentrum kunne vi se Akvariet i Bergen. På ettermiddagen var det frivillig å dra dit. Omtrent halvparten ble med, og vi hørte ikke om noen som angret, i hvert fall ikke etter å ha sett selshowet.

Siste dagen bar det hjemover. Steinsdalsfossen, Vøringsfossen, Sysendammen og Hardangervidda med høyeste punkt langs veien på 1289 moh var høydepunktene. Mishagsytringene var heller ikke så mange da vi spiste pizza på Geilo.

Både faglig og sosialt opplevde både lærere og elever dette som en flott tur. Den har gitt oss grunnlag for mye å snakke om i flere ulike fag i fremtiden. En særlig takk til Moritz Røyr, Leif Thore Jelmert og Nils Lindgren for god planlegging og gjennomføring!