Tiende traff Tetzschner på Tinget

Rettslæreklassen på 10. trinn var på besøk på Stortinget. Der møtte de stortingsrepresentant Michael Tetzschner fra Høyre.

Tekst: Rebekka Eldøy 10C og Emma Ramberg 10B. Foto: Tor Magnar Bjøru

Det ble en innholdsrik og interessant opplevelse for elever og lærer. Med godt forberedte spørsmål, god innstilling og Tor Magnar Bjøru som lærer, ble dagen lærerik og morsom.

Med forventinger og spenning møtte elevene opp i skolegården i god tid før avtalt tid i Stortinget. Ifølge rettslærelærer Bjøru er det å komme for sent til avtalt møte det samme som å stjele av andres tid.

Det første vi møtte på inne på Stortinget var sikkerhetsvakter og en sikkerhetssjekk. Sikkerhetssjekken lignet veldig på det vi møter ved flyplasser, og alle elevene måtte gjennom. Deretter møtte vi Michael Tetzschner som fulgte oss gjennom den nye delen av Stortinget, og her gikk elevene forbi mange kjente regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter.

Elevene fikk et godt i innblikk i Stortingets arkitektur og historie da Michael Tetzschner fortalte om dette. Elevene fikk også mye info om Stortingets viktige personer og også om små gjenstander og detaljer på Stortinget. Elevene ble vist rundt i Stortingssalen, Sentralhallen, Vandrehallen, Eidsvollgalleriet og Lagtingssalen.

Det første Storting kom sammen i Katedralskolens aula i Christiania 8. oktober 1814. Fra 1854 til 1966 ble møtene i Stortinget holdt i Universitetets Gamle festsal. Dagens Stortingsbygning som er tegnet av Emil Victor Langslet ble innviet 5. mars 1866. Løvene, som vi møter foran Stortinget, er modellert av billedhuggeren Christopher Borch og hugget i grorudgranitt av straffanger fra Slaveriet på Akershus festning. (Kilde: Wikipedia)

Etter en lang omvisning på Stortinget  var det klart for å stille spørsmål. Denne seansen foregikk i Lagtingssalen. Elevene hadde forberedt seg godt til denne spørretimen med en erfaren stortingspolitiker. Med god møteledelse fra Bjøru sin side fikk alle elevene muligheter til å stille politiske, juridiske og noen personlige spørsmål. Tetzschner satte stor pris på denne friske spørretimen og han var imponert over nivået på spørsmålene som ble stilt.

Som takk for besøket overrakte vi KG-vennen Tetzschner KG Singers jule-CD og en pose med sjokolade.

Uten mat og drikke duger heltene ikke,  så vi avsluttet ettermiddagen på det velrennomerte serveringstedet MAX på Egertorget. Alt tatt i betrakting; en lærerik og interessant dag!