Store ting på Stortinget

Visste du at steinløvene utenfor Stortinget er hugget ut av fanger fra Oslo kretsfengsel? Eller at alle som underskrev på Eidsvollfullmakten er avbildet i Stortingssalen?

Tekst: Karen Sofie Ødegaard og Sunniva Ullern (10D)

Det fikk rettslæreklassen fra 10. klasse lære om på turen vår til Stortinget med lærer Tor Magnar Bjøru. Vi ble guidet av selveste Michael Tetzschner, som er en av Høyres stortingetsrepresentanter, KG-venn og aktiv trimmer hver fredag i KGs gymsal.

Utflukten startet 12.20 i skolegården. Sammen tok vi trikken ned til Tinghuset. Vi møtte opp utenfor Stortinget, hvor alle ble sikkerhetsklarert før omvisningen startet. Tetzschner viste oss rundt i bygningen. Der lærte vi om Stortingets arkitektur og historie. Blant annet så vi rommet hvor Josef Terboven (tysk rikskommissær for de okkuperte norske områder) hadde hatt sitt kontor under andre verdenskrig. Vi så også de gamle bildene av tidligere Stortingsrepresentanter.

Vi fikk komme inn i Stortingssalen hvor Tetzschner forklarte hvordan møtene foregikk og om plasseringen av president, regjering og stortingsrepresentanter. Etter det var vi i stortingsgalleriet, hvor det var en gipsavstøpning av Stortingets planlagte utseende. Selve uteområdet var forandret, men bortsett fra det så det meste likt ut.

Vi fikk sette oss ned i Lagtingssalen hvor det ble stilt spørsmål til Michael Tetzschner. Vi hadde skrevet ned personlige og faglige spørsmål fra før. Alle fikk gode svar på spørsmålene. Etter en læringsrik omvisning, fikk Michael Tetzschner stor applaus og KG sin jule CD som takk for besøket. Alle var meget fornøyd med omvisningen og følte de hadde lært mye. Etter omvisningen dro alle og spiste på Max i Karl Johans gate.