Status for nyhetskonkurransen i VGS

Resultatene fra de to innledende rundene i nyhetskonkurransen i videregående skole er nå klare.

Det er mange elever som viser at de har god innsikt i hva som skjer i samfunnet. Samtidig er det elever som kanskje burde ha brukt noe mer tid på å følge med i nyhetsbildet og samfunnsdebatten. Forhåpentlig kan nyhetskonkurransen være et lite bidrag til å øke samfunnsengasjementet og interessen for både nasjonale og internasjonale forhold, og nyhetsbildet som helhet.

Første runde

I første runde var det 55 elever som fikk 8 poeng eller mer. Den eneste som svarte riktig på alle spørsmålene (15 poeng) var Alf Martin Øksnes i 3a. Kort sagt imponerende. Ser en på hvem som fikk 7 poeng eller mer, så var det klassene 1a, 1d, 2d og 3a som oppnådde best resultater.
De spørsmålene som viste seg vanskeligst i denne runden var; ”Mike Huckabee”, navnet på republikaner som vant det første primærvalget i USA, og ”Trillemarka”(Buskerud), navnet på omstridt skogsområde som regjeringen har vedtatt å verne.

Andre runde

Her var det 54 elever som fikk 8 poeng eller mer, men ingen som svarte riktig på alle spørsmålene. Nærmest var Lars Eivind Kvarstein og Victoria Wilhelmsen i 3a med henholdsvis 13 og 12 poeng av 15 mulige. I denne runden var det igjen klassene 3a, 1a og 1d som hadde fleste elever som fikk 7 poeng eller mer.
De spørsmålene som viste seg vanskeligst i denne runden var; ”Suharto”, navn på indonesisk president/diktator som døde 27.01.08, og ”Regjeringspartiene pluss Høyre, Krf og Venstre” som var med på miljøforliket i Stortinget.

Sammenlagt

Ingenting er avklart med hensyn til hvem som går videre til mellomrundene. Konkurransen på It’s-learning, i uke 7 og 8, vil derfor være helt avgjørende. Her vil elevene få 20 flervalgsspørsmål som skal besvares. Det er sammenlagt poengsum av de 3 innledende rundene som vil være avgjørende.
Etter to runder er det 64 elever som har 14 poeng eller mer, 43 elever har 16 poeng eller mer, mens det er 13 elever som har 20 poeng eller mer. (Detaljert oversikt over de beste i klassene og de beste i sammendraget etter to runder ligger på egen fil på It’s learning).
De som for øyeblikket ligger øverst på listen er:

1. Alf Martin Øksnes 3a 15 + 11  = 26
 2.  Lars Erik Beck 3a 13,5 + 11,5  = 25
 3.  Torkjel Hurtig 3c 12 + 10,5  = 22,5
 4.  Lars Eivind Kvarstein 3a 9,5 + 13  = 22,5
 5.  Rana Hussnain Tariq 3a 11 + 11  = 22
 6.  Anders Røyneberg 1a 12 + 10  = 22

Blant de 6 beste så langt finner vi hele 4 av fjorårets finaledeltakere, det er kun Lars Eivind og Anders som ikke var med i finalen i fjor. Videre viser resultatlisten at det er overraskende få jenter som hevder seg blant de 30 beste så langt. Det er kun 9 jenter mot 21 gutter, så her har jentene en utfordring. Første mulighet til å rette opp inntrykket er ved et lite krafttak på oppgavene på It’s learning.