Skidag med jubileum

Dagen etter at det kom mye snø som reddet skiføret de fleste steder, gjorde vi det: Hadde skidag! Maks flaks! Tusen elever og lærere fordelte seg på mange steder i vinter-Norge: Kortere eller lengre skiturer i Nordmarka, alpint i Hafjell eller Tryvann var blant mulighetene. De aller tøffeste jubilerte i Birken-traséen. For tiende gang kjempet de seg over  fjellet fra Rena til Lillehammer. Her er rapporten fra birkebeinerne ved Nils Lindgren:

Året var 1206. Norge var herjet av borgerkrig. Birkebeinerne hadde makten over det meste av landet, men baglerne var sterke rundt Mjøsa og sørover. Kongssønnen Håkon Håkonsson befant seg i baglerkontrollert område, og han måtte bringes i sikkerhet til Trondheim. Man torde ikke å gå den vanlige veien gjennom Gudbrandsdalen av frykt for bakhold fra baglerne. Isteden ble de to dyktigste skiløperne i landet valgt til å bære det snaut tre år gamle barnet over fjellet til Østerdalen. Det var et forrykende uvær, og det tok de to løperne tre uker å komme frem. Til sammenligning bruker dagens skiløpere noen få timer på den samme 54 kilometer lange turen.

Det er nå ti år siden disse ordene stod å lese på KGs hjemmeside for første gang. KG Birken har tiårsjubileum i år. Den gang var det noen få lærere, og noen få elever, samt et nokså fåtallig serviceteam, som vurderte å tilby de av oss som liker å gå langt på ski, et eget arrangement på skidagen. Den gang var vi, om jeg ikke husker helt feil, fire lærere og åtte elever som gikk. I tillegg kom det uunnværlige serviceteamet, som den gang bestod av tre lærere.

Siden har utviklingen gått sin gang. Elevtallet har økt, lærertallet har økt, og enkelte foreldre har også til tider slengt seg på. KG Birken er blitt en institusjon. I løpet av de ti årene har mellom 200 og 300 KG-elever gått Birken. Serviceteamet har også blitt større, men der må det være lov å påpeke at kvaliteten har økt betraktelig mer enn kvantiteten. I løpet av de ti årene som har gått, har serviceteamet på Sjusjøen (etter 40 km) kunnet diske opp med diverse forfriskninger, men også ulike kulinariske godbiter. Ved flere anledninger er det for eksempel blitt servert innherradssådd på matstasjonen på Sjusjøen. Likevel har serviceteamet etter lang tids overveining landet på pølse og lompe, et høydepunkt i norsk mattradisjon. Det er imidlertid ikke snakk om noen hvilken som helst pølse med lompe. Deilig ketchup og sennep, nydelig sprøstekt løk og særdeles næringsrik både reke- og potetsalat. Balansen i kostholdet er vel i varetatt ved at det tilbys rikelig med frukt som avslutning på det næringsrike måltidet.

Også i år var serviceteamet på plass, og alle deltakerne hadde stor glede av den lille pausen på Sjusjøen før de siste 14 kilometerne ned til Birkebeinerstadion. Vi ble i år imponert over tempoet på enkelte av deltakerne. Førstemann over fjellet var 8. klassing! Og han var tett fulgt av en lærer, som ikke en gang er gymlærer! Deretter kom de andre i flokk og følge og i 17-18-tiden var alle vel i havn på Birkebeinerstadion eller på vår egenetablerte varmestue på McDonalds på Strandtorvet (tidligere Mesna Papir og Kartong kjent fra Dag Solstads roman Roman 87). Føret var litt trått, men forholdene var fine, og vi hadde virkelig værgudene på vår side. Et kraftig snøfall onsdag la seg pent i løypene og gjorde forholdene svært behagelige. Ved 22-tiden ankom samtlige KG, og neste morgen var samtlige elever og lærere på plass. Noen hadde nok i løpet av natten oppdaget sener og muskelgrupper de ikke var klar over at de hadde, men det er jo bare slikt som gjør livet interessant.

En stor honnør til skolen vår som for det første har skidag, og for det andre som har et slikt tilbud til interesserte på skidagen. Dernest en honnør til serviceteamet som organiserer logistikk, bestiller leiebiler, forestår innkjøp og sørger for at alle deltakere er vel tatt vare på fra KG til Rena, over fjellet til Lillehammer og tilbake til KG.