Og vinnerne er…

1. plass Alf Martin Øksnes, 2. plass Lars Erik Beck og 3. plass Rana Hussnain Tariq, alle gutter fra klasse 3A, og da snakker vi om Nyhetskonkurransen for videregående skole. Vi gratulerer og er imponert over samfunnsengasjementet og kunnskapsnivået.

De 10 finaledeltakerne har vært i gjennom en lang konkurranse som startet i januar og ble avsluttet med finale i mai. Det var først tre innledende runder hvor alle elever på alle tre trinn deltok. Etter de innledende rundene gikk 30 elever videre til to mellomrunder hvor kunnskapsnivået var høyt blant alle deltakerne. Nåløyet for å komme videre og være blant de 10 beste som fikk delta i den avgjørende finalen har m.a.o. vært trangt.

Allikevel er det noen som hele tiden har hatt det lille ekstra i forhold til konkurrentene. Alf Martin har ligget i tet gjennom hele konkurransen, men Lars Erik og Hussnain har pustet ham i nakken hele veien. Resultatlisten viser at også de øvrige finaledeltakerne heller ikke er langt bak.

Resultatlisten viste kun en stor endring etter finalen, og det var Ragnhild Tveit som avanserte fra en 9. plass til en fin 5. plass, og dermed ble beste jente av tre i finalen. Ellers ser vi at klasse 3A har dominert stort i år, men vi legger også merke til de to finaledeltakerne fra 1. klasse, som begge er fra 1A. Resultatlisten ligger vedlagt under bildene (red. anm.).

Litt overraskende var det et flervalgsspørsmål med 4 svaralternativer som viste seg å være det vanskeligste i finalen. Spørsmålet lød slik: ”Hvor mange ganger har Italia hatt parlamentsvalg etter 2. verdenskrig?” Her ble nok mange fintet ut av at det
var det høyeste svaralternativet, 62 ganger, som var riktig.

Blant de åpne spørsmålene var det spørsmålet om hvilket parti som litt overraskende vant valget i Nepal det vanskeligste. Riktig svar er Maoistene. Spørsmålet om hovedstaden i Burma opplevdes nok også som relativt ugreit, Naypyidaw (Pyinmana). Før militærregimet i landet opprettet en ny hovedstad var det den noe mer kjente byen Rangoon.

Men som det fremgår av poengsummene var det også noen mer greie spørsmål. Generelt kan vi si at det er størst kunnskap innenfor utenriks og sport, mens det er lavest score innen øvrig kultur og økonomi. Innenriks havner midt i mellom.

De tre vinnerne fikk overrakt diplom og gavekort på h.h.v. kr 1 500, 1 000 og 500 av rektor. Og neste skoleår er det nye premier og nye muligheter.