Norge på langs

KG-pensjonisten Håkon Skånland benytter ikke friheten til bare å slappe av. I begynnelsen av mars startet han å gå Norge på langs, fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord. Redaksjonen møtte Håkon i påsken på Bygdin i Jotunheimen. Da hadde våren akkurat rukket å ødelegge mulighetene for å gå på ski videre nordover og østover. Les og se bilder fra turen her.

Hvis du tenker deg en pensjonisttilværelse der målet er å slappe av mest mulig, bør du ikke gjøre som Håkon Skånland. Å gå Norge på langs krever sin mann. Det krever god fysisk form, en viss porsjon mot, mye planlegging og en masse tid. Særlig med tanke på det siste var det kanskje greit å vente til han ble pensjonist med å legge ut på en slik tur.

Men Håkon har vært ute en vinternatt før. Han har syklet Norge på langs, og han har gått over Grønland på ski. I starten av mars i år startet han sin ferd nordover fra Lindesnes. Først gikk han fem dager på vei. Det ble en ren transportetappe. Deretter gikk han på ski nordover i Setesdalsheiene opp til Haukeliseter. På denne strekningen var været ganske dårlig, og flere netter lå han værfast i teltet sitt. På Haukeliseter ble det innkvartering inne og godt med hvile før han la seg i kast med Hardangervidda. Her lå han på hytter. Også over Hardangervidda fikk Håkon mye dårlig vær, men til Finse kom han. Derfra fortsatte han nordover gjennom Skarvheimen, krysset først Hemsedal og deretter Filefjell før snøsmeltingen gjorde videre skigåing med pulk vanskelig. Bygdin hotell i østenden av vannet Bygdin i Jotunheimen ble ganske snart et naturlig mål. Og det var altså der vi midt i påskeuken møtte en sliten, men likevel fornøyd pensjonist. Håkons plan var å komme så langt som mulig nordover på ski mens det var sånn noenlunde vinter. Dit, men ikke lenger, var det mulig å gå på ski med pulk etter seg. Håkon hadde nok håpet å kunne gå enda litt lenger. Men er man en naturens mann, må man bare avfinne seg med at våren kommer. Og i år kom den, som alle vet, ganske tidlig.

Nå er Håkons plan å hvile ut hjemme på Nesodden inntil snøen er borte i høyfjellet. I juni fortsetter han der han slapp og beveger seg til fots videre nordover og østover. Han har hittil gått alene, men i sommer får han følge på veien, delvis av kona, delvis av barn og svigerbarn. Hvor lenge han kommer til å gå utover sensommeren og høsten har han ikke bestemt. Det er ikke noe absolutt mål å komme fram i år. -Blir jeg sliten og lei eller hvis været er dårlig over lenger tid, kan det godt hende jeg gir meg et sted i Nord-Norge, drar hjem, for så å fortsette neste år. Målet er å komme fram til Nordkapp, men det kan godt skje i mange etapper og det må heller ikke være i år, forteller Håkon.