Niendeklassinger på Stortinget

Opprydningen i redaksjonen har brakt nok en reportasje opp og fram i lyset. Her kan du lese om hva som skjedde da rettslæreelevene i niende opplevde da de dro til Stortinget for å treffe Odd Einar Dørum.

Det ble et spennende og lærerikt besøk hos en av Norges mer kjente politikere. Denne mannen lærte oss mye om politi, rettsvesen, norsk innvandrings politikk, sin kjærlighet til kona, det å bli bestefar etc. Dette var et besøk som vi helt sikkert sent vil glemme. Odd Einar Dørum ga oss et flott innblikk i norsk politikk både i og utenfor Stortinget.

Vi møtte opp klokken 12.15 fredag den 28.11.08 utenfor inngangen til Stortinget i Akersgaten. Vår lærer, Tor Magnar Bjøru, og Heidi gikk fra KG, mens resten valgte letteste motstands vei og tok trikken. Stemningen var avslappet, og vi gledet oss til få en annerledes opplevelse, noe annet enn det vanlige skolemaset. Døra ble åpnet og noen sikkerhetsvakter tok oss inn. Vi måtte gjennom en sikkerhestsjekk, nesten som de har på flyplasser.

Så kom øyeblikket de fleste ventet på. Odd Einar Dørum kom ut døra. Han snakket litt om sikkerhestsystemet her på Stortinget. Deretter begynte en liten omvisning hvor han viste oss historiske dokumenter som mennene på Eidsvoll vedtok i 1814. Portrettene av de alvorlige menn hang på veggen som voktere over grunnlovsdokumentene. Så viste han oss inn i den lille stortingssalen som blir kalt Lagtingssalen. Det var her våre spørsmål skulle stilles til den tidligere justisministeren, nå venstrerepresentant fra Oslo.

Han var opptatt av et mer synlig politi og godt fungerende domstoler og fengsler. Det naturlige regjeringssalternativet for han var et samarbeid mellom Høyre, KRF og Venstre.

Dørum mente at Norge bør ha en aktiv Europapolitikk, men så ikke i dag nødvendigheten av å melde Norge inn i EU. Han støttet Norges militære og økonomiske bidrag i Afghanistan. Han sto for en human innvandringspolitikk og at vi skal oppfylle våre forpliktelser overfor FN hva gjelder mennesker som er reelle asylsøkere.

– Det er viktig med et engasjement i politikken og en sterk tro på at ting kan endres til det bedre. Samtidig må en være på leting et gode politiske løsninger sammen med andre politikere og borgere i samfunnet, fortalte Dørum.

En av de største opplevelse var å bli bestefar og han ville takke sin kjære kone for all den støtte hun hadde gitt ham gjennom flere å med politisk arbeide.

Innimellom våre spørsmål var han i Stortingsalen for å gi sin stemme under Odelstingets behandling av ny markedsføringslov.

Etter besøket satt vi igjen med mye kunnskap om reklamepolitikk, justispolitikk og internasjonal politikk, og Dørum takket for alle de godt forberedte spørsmål som ble stilt fra elevene.

Deretter dro de fleste av oss til Mac’ern i nærheten av Klingenberg kino.