Ni dager i Rotterdam

Nå skal KG sende nye elever til Det europeiske ungdomsparlamentet (EYP) i januar. Denne gangen gjelder det Vg2-elever, og det er bare for skoler fra Østlandet, men det kan være gøy å hvor langt vi kom i forrige runde med EYP.

Frede, Pia og Andreas var ni dager i Rotterdam. Det europeiske ungdomsparlamentet arrangerte nasjonalsesjon for 30 skoler i høst, og KG ble plukket ut til å representere Norge i Rotterdam i oktober. Der møtte de tre KG-elevene 300 andre elever fra hele Europa.

Her er de tre KG-elevene i den berømte mathallen i Rotterdam. Den lå bare 100 meter fra der de bodde.

Jon Frede Middelthon Frihagen, 3C:

Mine tre høydepunkt må være da resolusjonen til komiteen min ble stemt gjennom i generalforsamlingen, da jeg møtte romkameratene mine og det viste seg at syv gutter skulle dele rom i 9 dager og de kveldene vi fikk være sammen med hverandre og de andre delegatene.

Det var heldigvis litt fritid også.

Jeg sitter igjen med opplevelser fra en spennende by i et spennende land med massevis av mennesker jeg endte opp med å bli veldig glad i. Å få besøk og foredrag fra fagfolk fra hele Europa, henge med de nye vennene mine på fritiden, jobbe time etter time med vanskelige og kompliserte tema er noe jeg kommer til å huske resten av livet.

Det var ganske fin utsikt fra der deltakerne bodde!

Pia Langås Holt, 3C

Tre høydepunkt for meg: Eurovillage. Det var utrolig gøy å gå rundt og se på hva alle de forskjellige landene hadde tatt med av mat og annet for å vise fram landet sitt. Euroconcert. Det var så gøy og imponerende å se alle showene flere av deltakerne hadde forberedt. Se Rotterdam. Da vi gikk rundt i byen til stedene vi skulle være, var det et lite høydepunkt bare det å se byen, arkitekturen og gå rundt med alle delegatene. Rotterdam er en Instagram-vennlig by med mange spektakulære bygninger.

Mathallen i Rotterdam var spektakulær!

Vi lærte mye om hvordan EU fungerer, og jeg ble mer kjent med hva man skal gjøre under en formell debatt. Men vi lærte også mye om samarbeid, for vi kom jo dit for å diskutere forskjellige temaer med fremmede og man skal jo helst bli enige til slutt. Jeg lærte jo også en del om meg selv, og sist, men absolutt ikke minst, lærte jeg masse om andre mennesker, andre kulturer og språk.

Her venter Andreas og Pia på at paneldebatten om integrering i Europa skulle begynne. Det ble bra temperatur på denne debatten!

Andreas Cameron, 3A

Mine tre høydepunkt: Euroconcert. Magisk stemning der deltakere opptrådte for hverandre. Holde taler på generalforsamlingen foran 300 mennesker. Spesielt angrepstalen mot resolusjonen om International Trade, der leverte jeg varene, om jeg får si det selv.

Kan du se Andreas på talerstolen? Det dunker litt ekstra i brystet når du skal holde tale for 300 stykker. På engelsk!

At resolusjonen til komiteen min gikk gjennom med to stemmers overvekt var stort. Det har ingen direkte effekt på verden, men det var tilfredsstillende å få anerkjennelse for tre dagers hardt komitearbeid. Stor glede i komiteen!

Jeg ble kjent med ungdommer fra hele Europa og snakket med folk fra rundt 25 land. Spesielt godt ble jeg kjent med romkameratene mine fra Irland, Albania, Tyskland og Belgia. Sammen med de andre deltakerne lærte jeg hvordan jeg kan fremme egne synspunkter og samtidig bevare det gode forholdet mellom oss.

Det var mange sykler i Rotterdam. Dette var sykkelparkeringen ved jernbanestasjonen.

Det var intens debatt de to siste dagene av sesjonen.

De fikk litt tid til sightseeing også. Her er Frede, Pia og Andreas utenfor Fredspalasset i Den Haag.