Krakow kaller

Det var ikke så dumt med fire dager i Krakow. Fint vær, gode venner, nye steder og ikke minst lærerike opplevelser. 10. klasse har vært på tur til Krakow og Auschwitz. Her kan du finne ut hva de gjorde og kanskje mimre litt hvis du har vært med på en lignende tur.

Alle kan vel være enige i at det er gøy og spennende å gå rundt på nye steder uten voksne som skal passe på og bestemme alt du skal gjøre. For eksempel kan du stikke innom ukjente butikker, bli tegnet av en gatekunstner, sitte stille under det veldige taket i den enorme Mariakirken eller spise hva du vil på McDonald’s for under halvparten av prisen hjemme. Det var det 10.klassingene fikk gjøre noen timer hver dag av oppholdet i Krakow. Men hvis du tror at vi dro på tur til Polens tredje største by for å vase rundt og shoppe, tar du feil. Vi skulle lære også. Lære masse!

Dagen i Auschwitz-komplekset viste oss hvorfor menneskeverd og menneskerettigheter er så grunnleggende viktig å jobbe for. Dette besøket ga sterke inntrykk samtidig som det var vanskelig å forestille seg råskapen og tragediene som fant sted der. Spesielt når solen skinner og fuglene synger. Vi fikk mye å tenke på og snakke om.

Hvis du så plusser på et fantastisk besøk i de verdensberømte saltgruvene, byvandring og en vanvittig tur med elektriske sightseeing-biler, er det vel ikke så vanskelig å forstå at ingen egentlig ville hjem. Men koffertene ble pakket fulle av nyinnkjøpte varer fra kjøpesenteret Galleria Krakowska og de siste zlotyene forsvant på flyplassen. Turen var slutt, men tusenvis av bilder og mange opplevelser sørger for at vi ikke glemmer den med det første.