Kjappe lærere i Oslo sentrum

KG-lærerne løp raskere enn de aller fleste! De nye flotte draktene var sannsynligvis en medvirkende årsak til at KG-lærerne løp inn til en 83. plass av i alt 823 lag.

Tekst og foto: Lars Olav Sørensen

Det hele startet med veteranen Thomas Aspen på 1.etappe rundt St. Hanshaugen. Aldri før har «vår mann» løpt så fort som i år. Dette til tross for at han i en krapp 90 graders sving, for å unngå kollisjon med en eldre dame, måtte kaste seg rundt og landet på asfalten, før han løp videre. Det ble ny KG-rekord og pinnen ble overlevert først av hele heatet til navnebror Thomas Wisløff.

Debutanten på 2.etappe var lettere nervøs, men det var et sjakktrekk av lagledelsen å plassere ungdommelig pågangsmot opp Nora-bakken. Ingen av KG-lærerne har i løpet av 100 år løpt fortere enn Thomas Wisløff opp denne brutale bakken.

Veteranen Ingvild Sandnes overtok pinnen for 3.etappe. Hun hevdet før start at treningsgrunnlaget var dårligere enn før, men det var umulig å se på verken fart eller stil bortover Wolffs gate. Ved overlevering av pinnen var veteranen dog dyktig sliten – så sliten at Erik Aarmo hadde problemer å få tak i stafettpinnen i vekslingen. Like fullt ble det ny KG rekord igjen på Ingvild Sandnes.

Før start var det store forventinger til vinneren av KG-lekene, Erik Aarmo. Berg-og-dal-etappen er en klassiker i Holmenkollstafetten, og som regel topper man lagene sine på traseen rundt Blindern. Fotballspilleren Erik Aarmo skuffet heller ikke. Med kraftige tak både oppover og nedover, fikk han overlevert pinnen på kortere tid enn noensinne gjort i KG historien.

På 5.etappe stod veltrente Mari Bryn Damsgård klar for å ta imot pinnen. Etappen gikk omtrent som forventet. Forskjellen fra rekordløpet fra i fjor var bare på 6 sekunder.

En ny veteran stod klar for å bringe pinnen opp lille Besserud. Dette er en relativ kort, men brutal etappe. Vår mann Erlend Nytun, gjennomførte etappen på en eksemplarisk måte. Etter å ha disponert kreftene optimalt, leverte han pinnen 3 sekunder raskere enn i fjor. Nytun var selvfølgelig strålende fornøyd med det, hvem ville ikke vært det med ny pers og KG-rekord?

Lagledelsen var ekstra spent foran 7.etappe. Mange mener dette er «kongeetappen» i stafetten – en etappe forbeholdt løpere med hår på brystet og med oksygenopptak langt over gjennomsnittet. Denne oppgaven var det debutanten Åsmund Solberg som fikk. Han gjorde sitt absolutt ytterste. Utslitt og falleferdig prøvde han å overlevere pinnen – men opplevde til sin skrekk at lagkameraten Morten Ingvaldsen løp vekk før den var overlevert. Morten stod nemlig utenfor vekslingsfeltet og måtte løpe inn i feltet før pinnen kunne overleveres. Åsmund Solberg var veldig lykkelig da han kunne ta en velfortjent pust i bakken.

På 8.etappe var det debutanten Morten Ingvaldsen som dundret ned bakkene fra Besserud og ned til Gressbanen. Her erfarte Morten at oppvarmingen var vel så krevende som selve etappen. Å komme seg opp til toppen av Besserud fra Frognerparken krever sin mann. Selv om han følte at det gikk litt tungt inn på flaten før veksling, var det imponerende løpt. En etappetid på 5.42 på 1808 meter gir en gjennomsnittlig kilometerfart på 3.09 minutter. Det krever sin mann å løpe så fort.

Pinnen ble overlevert til en overlykkelig gymlærer Anya Sødal. Endelig hadde hun fått ønsket sitt innfridd om å løpe en kort etappe i Holmenkollstafetten. Her fikk hun benyttet seg av sprint-muskelfibrene fra basketballtreningen Et nytt sjakktrekk fra lagledelsen. Ingen KG-kvinne eller KG-mann har noensinne beveget seg så raskt de 628 meterne fra Gressbanen til Holmen bru som Anja Sødal. Tid 2.32 min for statistikkfrikene.

Langetappen på 2.837 km ble i år tildelt Anne Karine Storsveen. En stor utfordring siden det er stafettens lengste. Sammenlignet med testosteron gutta på etappen imponerte hun. En tid på 11.45 min på etappen tilsvarer en 3000 meter på rundt 12 minutter!

På den 11.etappen stod Eivind Haugerud klar. Han uttrykte ønske om å løpe en kortere etappe enn berg-og-dal-etappen han løp i fjor. Uten tvil et nytt sjakktrekk fra lagledelsen. Etappen gikk unna i rekordfart og i etterkant kunne han meddele at han kanskje hadde mer inne.

I motsetning til tidligere år, var det en mann som fikk æren av å løpe den korte sprintetappen på 368 meter. Forfall førte til at Thomas Aspen måtte ut og kjempe for KG på nytt.  Aldri før har sprint-etappen gått fortere unna (63 sekunder) og det til tross for en tidligere etappe i beina!

Superveteranen Lars Sørensen overtok pinnen. I løpet av de første 8 årene har han representert KG 12 ganger. Årets 13 etappe var en av de få etappene han ikke har løpt. Farten var dog ikke helt som i glansdagene, likevel fikk han overlevert pinnen i god stil i et meget veldisponert løp.

På sjarmøretappen stod Karen Omland klar. I år var det bare henne i familien som ofret seg for KG. Det gikk over all forventning. Ny personlig rekord.

På siste etappen inn på Bislet, så var det Ellen Moen som fikk æren av å bringe pinnen i mål. Hun var veldig fornøyd med egen prestasjon, til tross for at mamma (Anne Karine) har løpt etappen fortere.

Tiden på 76.08 minutter er vi alle fornøyd med. Historisk sett var dette den fjerde beste tiden noen sinne. Det hele ble avsluttet med god mat og sosial samvær på Planet Bollywood.  Her ble det selvfølgelig lagt planer om hvordan en skal opprettholde nivået slik at vi igjen får premier.

Ps. De som ikke var med i år, kan jo bidra ved å melde seg til tjeneste til neste år.