KG-elever til topps i bakekonkurranse!

Fredrik, Anders og Øistein i 10A gikk til topps i nasjonal bakekonkurranse!

16.oktober gikk den årlige nasjonale ernærings- og bakekonkurransen ”Fremtidens skolebrød 2013 ” av stabelen i Mathallen i Oslo i regi av Opplysningskontoret for brød og korn.

KG kan være stolt av Fredrik Daun, Anders Grundt og Øistein Høyde Braanen i klasse 10A som etter en spennende finale imponerte juryen med sitt selvkomponerte skolebrød, Pacchetto, en liten brødpakke med pesto og mozarella. Se oppskrift nederst!

Ta også en titt på reklamefilmen «Du trenger ikke å ha bursdag for å få pakker».

De kreative elevene startet utviklingen av produktet som et prosjekt i faget mat og helse tidligere i vår.

Guttene var i hard konkurranse med tre andre lag hvor alle fikk veiledning av hver sin landslagsbaker. Juryen kom med følgende konklusjon på vinnerproduktet:

– Flott innbakt produkt, lett å ha i matpakke og som turmat, god både kald og varm.

Videre mente juryen at dette var noe nytt med en veldig god deig, god smak og god avtemming av smaker.

Vi gratulerer de stolte vinnerne!

Tekst og foto: Erna Kristoffersen, to foto er hentet fra Opplysningskontoret for brød og korn. Her kommer oppskriften:

Pacchetto

Anders, Fredrik og Øistein fra Kristelig Gymnasium (KG) står bak denne oppskriften som vant finalen i konkurransen om «Fremtidens skolebrød 2013».

Porsjoner 20

Ingredienser

• Deig:
    • 330 g sammalt spelt, grov
    • 330 g siktet speltmel
    • 1 ½ dl lettmelk
    • 180 g soltørkede tomater i olje
    • 90 g pesto
    • 1 pk fersk gjær
    • 10 g sukker
    • Fyll:
      • 340 g pesto
      • 380 g mozzarella (revet eller hel)
      • Topp:
        • 1 stk egg til pensling
        • ca 10 g frisk timian
        • ca 10 g frisk oregano

Slik gjør du

1. Varm melken til 37°C. Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett oppvarmet melk. Rør ut gjæren og tilsett sukker og pesto.

2. Rør inn sammalt spelt og soltørkede tomater.

3. Tilsett halvparten av det siktede speltmelet og rør om. Tilsett så halvparten av melet som er igjen. Elt deigen, og tilsett litt og litt av melet som er igjen, til deigen slipper bakebollen.

4. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted i ca. 30 min.

5. Ha deigen ut på et melet bakebord og elt den lett sammen.

6. Rull deigen til en tykk pølse. Del den i 20 like store emner.

7. Trill hvert emne til en bolle, og kjevle dem ut til lapper med en diameter på 10-10 cm. Fordel pesto og finhakket mozzarella på alle lappene. Fold deretter kantene inn mot midten, og klem godt sammen (skal se ut som en liten pakke).

8. Pensle de små pakkene med egg og strø godt med timian og oregano over.

9. Stek pakkene midt i ovnen i 10 min ved 220° C. Avkjøl på rist.

• Tid: over 60 min
  • Vanskelighetsgrad: middels