KG-elever representerte Norge

Over 200 ungdommer fra 32 europeiske land var samlet i
bystyresalen i Zagreb for å debattere utfordringer i Europa.

Over 200 ungdommer fra 32 europeiske land var samlet i bystyresalen i Zagreb for å debattere utfordringer i Europa

Ni dager, fire KG-elever, 260 ungdommer fra hele Europa, 15 store politiske problemer for Europa, titalls sko, fire bunader, mange nye venner fra mange europeiske land og én stolt lærer. Dette er oppsummeringen av hvordan fire KG-elever representerte Norge under 68. internasjonale sesjonen av det europeiske ungdomsparlamentet (EUP), som denne gangen fant sted i Zagreb, Kroatia.

Tekst og foto: Lars-Erik Nyborg

I september ble fire skoler ble tatt ut til å representere Norge, og blant disse var KG! Gode forberedelser og hardt arbeid sørget for at KG kunne sende elever utenlands med EUP for fjerde gang på rad. Dette er en fantastisk prestasjon!

Bare to uker etter uttaket var det duket for internasjonal sesjon i Zagreb, hovedstaden i Kroatia. Det var veldig kort tid til forberedelser, for de fire elevene skulle også på språkreiser i mellomtiden. Dermed ble det over to uker i koffert for Nini Vidvei, Nina Selmer, Marianne Munz og Astrid Rikheim som etter opphold i Edinburgh, Paris og Berlin tilbragte høstferien i Zagreb.

Under sesjonen ble de fire KG-jentene veldig godt kjent med mange nye venner fra alle kanter av Europa. Det var et veldig høyt nivå på alle delegatene, og de politiske problemene Marianne, Astrid, Nina og Nini skulle diskutere seg gjennom, var komplekse og utfordrende.

Hva skal EU gjøre for å sikre at bistand til u-hjelp virkelig kommer fram? Hva kan europeiske myndigheter gjøre for å sikre god mental helse for unge mennesker? Dette var noen av oppgavene KG-elevene jobbet intenst med i høstferien.

På kveldstid var det også mye som skjedde. Konserter, fester, mottakelser og mye annet sørget for at elevene ikke var ferdige med programmet før godt etter midnatt. Da startet ofte mye av det sosiale livet til de sene nattetimer. Søvn ar det lite av, men da ble det desto mer tid til diskusjoner, debatter og mye moro. Det er gøy å jobbe hardt når resultatet blir godt, du har lært masse og i tillegg fått venner fra hele Europa. Dette var en opplevelse representantene fra KG og Norge ikke glemmer så lett!

220 deltakere, alt foregår på engelsk og temaene er
vanskelige.
Astrid tar likevel utfordringen her.

220 deltakere, alt foregår på engelsk og temaene er vanskelige. Astrid tar likevel utfordringen her

Nini og fra i en liten pause i debatten

Nini og fra i en liten pause i debatte

En velfortjent frokost i Zagrebs gater ga en god start på dagen.