KG-elever løser EU-problemer

Tjue nye venner fra hele Europa på ni dager. Bare snakke fransk eller engelsk i ni dager. Bare fransk mat i ni dager. Leke og diskutere i ni dager. Kunne ringe læreren sin for å få kjeks, tyggis eller annen hjelp i ni dager. Høres det greit ut? Maria, Anja og Karin fra 3B og Inger fra 3E var i Rennes i forrige uke og opplevde alt dette. Ni dager de ikke vil glemme med det første!

Rennes er en by i Bretagne i Frankrike. Der spiser de pannekaker på restaurant, og bestiller du blåskjell, serveres de med pommes frites. Rennes var for en uke siden hovedstad for europeisk ungdom. Det europeiske ungdomsparlamentet (forkortet EYP på engelsk) hadde sin internasjonale sesjon nettopp der, og 220 elever fra 30 land i Europa var samlet for å få nye venner og diskutere Europas største utfordringer.

Anja, Maria og Karin fra 3B og Inger fra 3E representerte KG og Norge i Rennes. Sammen med fire elever fra Nesbru hadde de kommet gjennom nåløyet under den norske uttagningen på Lillehammer i september. De første dagene i Frankrike ble brukt til å bli godt kjent med de andre i komiteene. De 220 elevene ble nemlig delt opp i 15 komiteer som hadde ansvar for hvert sitt politiske problemområde.

Etter de første dagene satt så komiteene samlet i tre dager for å bli enige om hva som var utgangspunkt for problemet og til slutt komme med konkrete forslag. De siste dagene ble så brukt til å legge fram sakene for hele forsamlingen av elever. Forslagene ble heftig debattert før salen til slutt stemte for eller i mot resultatet. Den heftigste debatten kom da komiteen til Maria la fram sitt forslag til hvordan EU skal forholde seg til konflikten mellom Georgia og Russland. Blant elevene var det nemlig også elever fra både Russland og Georgia…

På kveldstid fikk vi oppleve konserter, mottakelser med kanapeer og mat man slett ikke blir mett av, fransk uteliv, kulturforskjeller og heftig sjekking ved nabobordet. Det tar på å få venner fra hele Europa, løse verdensproblemer som matvarekrisen, shoppe, leke, vente, høre på taler, delta på mottakelser og sove lite. Særlig når du gjør alt på engelsk eller fransk. Men nesten like hardt har det vist seg å takle overgangen til hverdagen. Post-EYP-depression kalles det. Men med gode minner, gode venner her hjemme og Facebook, er det mye som ordner seg.

Og til dere som går på VG2 i år, dette må du prøve å bli med på til neste år. Vi som var på Lillehammer og i Rennes har fått en opplevelse for livet!