Jørnship i norgestoppen!

De hadde jobbet i fire måneder med å lage en radiostyrt båt. Ville de klare å hevde seg i tøff konkurranse fra hele landet?

Jostein, Jeremy og Jørn-Marcus

Tekst: Morten Finset Ingvaldsen, foto: Hauk Bjørnland, 3F

Båten skulle kunne frakte seks melkekartonger med en halv liter vann hver. I klassen til Teknologi og Forskningslære 1 (Tekfors) var det Jørn-Marcus Høylo-Rosenberg (3E), Jostein Løwer (3F) og Jeremy Croos (3F) som lagde klassens beste båt. Dermed var de kvalifiserte til å representere KG i Ocean Space Race (OSR) på Marinteknikk på NTNU i Trondheim.

Jørn-Marcus, Jostein og Jeremy utgjør til sammen Team Jørnship, og i Trondheim møtte de 39 andre konkurrenter fra hele Norge. Vi må merke oss at dette er første gang elever på KG har bygd båt og deltatt på OSR, så ingen hadde i sin villeste fantasi forventet at vi skulle være med å kjempe om førsteplassen! Men det gjorde Team Jørnship!jørnship3

Under denne landsdekkende konkurransen konkurrerte elevene i både teori og det å lage den raskeste, mest manøvreringsdyktige og mest stabile båten.

Team Jørnship hadde skrevet en god rapport og lå derfor blant de 10 beste allerede fra start. Men etter første fartsprøve lå de som nummer 1! Det var klart for manøvreringstest. Men da skjedde det som ikke skulle skje: Kaptein Jostein skulle føre båten raskt gjennom en slalåmløype, men midt ute i løypa stoppet båten!jørnship2

Hva var galt? Båten ble plukket opp i en robåt, og et nervøst Team Jørnship tok imot båten. Læreren deres spiste så mange negler han aldri før hadde spist mens Jørnship arbeidet med å fikse båten. Lettelsen var stor da de tre geniene fikk fart på propellen igjen! Dommeren lot de få en ny manøvreringstest, og den nervøse læreren deres turte knapt å se på. Heldigvis manøvrerte kaptein Jostein elegant gjennom slalåmløypa og forsvarte førsteplassen på ypperlig vis. Skulle det holde helt i mål?

Etter at stabilitetstesten var gjennomført og etter at juryen hadde bedømt designet på båten, lå Jørnship på 2. plass. Da var det bare en siste prøvelse igjen. Finaleheatet. Nok en gang var det dramatikk i bassenget. Alle de fem beste båtene skulle stille seg opp på startstreken for å gjennomføre en siste fartskonkurranse, men i bassenget var det bare 4 båter. Hvor var Jørnship?publikum2

Var de utsatt for sabotasje? Båten fungerte iallfall ikke. Læreren deres hadde aldri tidligere vært nærere et hjerteinfarkt enn det han var nå. Men J, J og J fant feilen, og entret banen til slutt. Så gikk startskuddet! Jørnship fikk en dårlig start, men tok innpå motstanderne sakte men sikkert. Lillestrøm VGS så ut til å vinne, men en dårlig vending gjorde at Jørnship og Haram VGS suste forbi. Jørnship tok innpå Haram. Publikum ropte, men det var for langt frem til teten for KG-båten. Haram VGS vant løpet, og tre stolte KG-elever tok 2. plassen. De vant 400 kr hver, pluss en opplevelse for livet.