Hvem vil jeg være?

En engasjert Henrik Syse i auditoriet

Tenk deg noen år inn i fremtiden. Du har en viktig posisjon i en bedrift. Du blir tilbudt penger under bordet, korrupsjon kan det også kalles, for å utføre en tjeneste for noen «venner». Du er i utgangspunktet mot korrupsjon, men du blir i tvil. Skal du se an hvor mye penger det er snakk om?

Eller hva med denne situasjonen fra Andre verdenskrig, en situasjon som virkelig har hendt: En av Hitler-Tysklands fremste generaler, Erwin Rommel, har under kampene i Nord-Afrika i 1942 tatt mange britiske krigsfanger. Ordren hjemmefra lyder: Drep dem! Hva gjør Rommel?

Filosof, fredsforsker, forfatter, foredragsholder og KG- venn, Henrik Syse, var fredag før vinterferien på skolen og holdt foredrag for årets russekull. Gjennom mange gode eksempler hentet fra alt fra Andre verdenskrig til dagens Norge fikk han belyst etiske dilemmaer ut fra det grunnleggende spørsmålet: Hvem ønsker jeg egentlig å være?

Valg i livet står vi alle overfor. Noen valg er enkle, andre vanskelige. Man trenger ikke være elev for å bli truffet av budskapet til Henrik Syse.

Syse fenget elevene med mange gode eksempler

Hovedpoenget hans er at mange tilsynelatende vanskelige valg blir enklere hvis vi har tenkt oss om og bestemt oss på forhånd. Det finnes valg i livet vi kan forberede oss på. Å ta alt som det kommer er ikke nødvendigvis lurt. For hva kommer da? Mange av oss, Syse inkludert, har den siste uka tenkt: Når gikk det egentlig galt med Whitney Houston? Hennes oppvekst og bakgrunn ga ingen grunn til at livet skulle ende slik det gjorde.

Har du bestemt deg på forhånd for at du er imot korrupsjon, er valget enkelt. Du aksepterer det ikke. Og hva tror du general Rommel gjorde? På utypisk nazistisk vis rev han ordren i filler med en gang han fikk den. Man dreper om nødvendig i kamp, men man dreper ikke krigsfanger. Valget var enkelt. Fordi han hadde bestemt seg på forhånd.