Gull og sølv til KG-elever

Dette har aldri skjedd før, men nå er det et faktum: Tre fra Norge på pallen, derav to fra KG.

KGs beste filosofer, Svale og Bernt Johan

Tekst og foto: Hans-Jørgen Hagen

Den årlige filosofikonkurransen Baltic Sea Philosophy Essay Event fungerer også som første runde av NM i filosofi for videregående-elever. Her gikk Bernt Johan Damslora, 2 A, helt til topps sammen med en elev fra Frogn videregående skole. Svale Eines Amlien, 3 F, kom på delt sølvplass.

Fra Norge deltok 193 elever fra 25 skoler i 12 fylker. Hver skole kunne sende inn to essay til en ekspertjury organisert fra Finland. Seks land, Estland, Norge, Finland, Serbia, India og Tyrkia, sendte inn sine beste essay.

Oppgaven besto i å skrive et essay på engelsk i løpet av to klokketimer med utgangspunkt i et spørsmål eller et sitat av en kjent filosof. Svale skrev et essay med utgangspunkt i dette sitatet av Aristoteles:

”To say that what is is not, or that what is not is, is false; but to say that what is is, and what is not is not, is true. ”

Her er det ingen trykkfeil, som man kanskje skulle tro. Etter å ha tenkt noen minutter, tok det ikke altfor lang tid å forstå problemstillingen og bygge opp et resonnement rundt denne. Svale var selv ikke helt fornøyd med teksten sin, men først den lokale KG-kommisjonen og deretter juryen i Finland var likevel tydelig på at han hadde skrevet en glimrende tekst.

Bernt Johan skrev en tekst med utgangspunkt i spørsmålet ”Can a machine think?”. Gjennom først å tydeliggjøre noen definisjoner bygde Bernt Johan opp et godt og originalt resonnement før han konkluderte med et «Yes».

Gull til Bernt Johan! Gratulerer! Da er det bare å forberede seg til andre runde i NM som går av stabelen i mars.