Blide i Berlin!

Det er vanskelig å kjede seg i Berlin, og det gjorde da heller ikke politikk-elevene da de var på studietur til den tyske hovedstaden.

Det var sterkt å sitte i rommet der nazistene planla ferdig utryddelsen av jødene og høre guiden fortelle om hvor ufattelig lett de involverte tok det. Omvisningen i den såkalte Wannsee-villaen der det famøse møtet fant sted i januar 1942, ga oss mange perspektiver og historier om hva som kan skje når grunnleggende menneskerettigheter blir brutt, og ingen bryr seg.

Da vi var i Bundestag, den tyske nasjonalforsamlingen, fikk vi en bredt innblikk i hvordan det tyske demokratiet i dag er bygget opp for å sørge for at Europas mektigste stat skal fortsette å være demokratisk. Det var også spennende å få se selve bygningen som har en dramatisk historie bak seg.

Hva gjorde vi ellers? Jo, vi var på mange museer og dokumentasjonssentre. Blant annet var i den såkalte Bendler-block, der operasjon Valkyrie ble planlagt. Altså attentatforsøket på Hitler sommeren 1944. I bakgården der ble flere av lederne av forsøket henrettet, blant annet von Stauffenberg, som plasserte bomben som skulle ta livet av despoten.

Ellers var vi i ambassaden der vi lærte om den enorme betydningen Tyskland har for Norge, og omvendt, og vi fikk saft og muffins på Sjømannskirken. Ellers brukte vi tiden til sightseeing, shopping og mye moro.

Det er mulig å lære mye og likevel ha det gøy. Særlig i Berlin.