Besøk hos Økokrim

En onsdag i vinter besøkte rettslæregruppen på 10. trinn Økokrim ved Tinghuset.

Tekst: Håkon Flydal 10C og Jakob Rognlien 10C

Hos Økokrim ble vi møtt av den veltalende og utadvendte førstestatsadvokaten Sven Arild Damslora

Akkurat som vårt tidligere besøk på Stortinget, ble også dette besøket veldig vellykket og lærerikt for både elevene og læreren, Tor Magnar Bjøru.

I timene uken før besøket hadde elevene i grupper forberedt spørsmål til møtet og samtidig gjort seg kjent med foredragsholderen og Økokrim på deres hjemmeside.

Alle møtte opp i tide med stor interesse for besøket. Heldigvis slapp vi sikkerhetssjekk denne gangen, men resepsjonisten og de andre ansatte ble litt overrasket da over 20 elever og en lærer kom ut av heisene ved inngangen. Gruppen ble tatt godt i mot og fulgt til et lukket rom, som inneholdt mye teknologisk utstyr.

Økokrim ble opprettet i 1989, og bekjemper i dag økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet. Noen av Økokrims hovedoppgaver er å avdekke, etterforske, påtale og føre egne saker i retten, hjelpe norsk og utenlandsk politi samt å være rådgiver for myndighetene.

Etter en grundig og interessant presentasjon om Økokrim av Damslora var det klart for både faglige og personlige spørsmål. Det gikk i alt fra skatteunderslag til spørsmål om hvilket fotballag han heiet på. Damslora var imponert over engasjementet som ble vist fra elevene.

For å fordøye all kunnskap måtte det noe mat til. Med et knapt flertall bestemte gruppen seg for å gjenta suksessen hos den svenske burgersjappen MAX, der Bjøru prøvde å bestille alle de svenske rettene som han kjente til som falukorv, svenske kjøttbullar med lingon og Jansons fristelse. Der gikk stemningen opp i takt med blodsukkeret.

Vi takker førstestadsadvokat Sven Arild Damslora for en morsom og lærerik dag.