Ambassader, EU og norske bedrifter. Vg3 var på tur til Brussel og Haag

Av: Kristian Bredesen 3B og Kristian Sørensen 3A

Studieturen for samfunnsøkonomi og rettslære sto på plakaten, og 26 spente elever møtte opp på Gardermoen søndag 23. september. Første destinasjon på reisen var Brüssel.

Med lærerne Lars-Olav Sørensen og Tor Magnar Bjøru, lå alt til rette for en lærerik, spennende, og ikke minst morsom tur! Vel vitende om besøk hos blant andre Statoil, EU-kommisjonen, ICTY og Hydro, var det en topp-motivert gjeng som dro i samlet flokk.

Som sagt var første delen av turen i Brüssel og her fikk vi blant annet møte representanter for Statoil, den norske ambassaden, den norske delegasjonen til EU, NATO, EU-kommisjonen, ESA (overvåkningsorganet til EØS-avtalen), EFTA, Europabevegelsen, Bellona og Norsk Hydro. Under disse foredragene kunne vi stille spørsmål, og spesielt EU-kommisjonen fikk kjørt seg grundig. Felles for alle foredragsholderne var at de var imponert over nivået på spørsmålene til elevene, noe som selvfølgelig førte til blide og fornøyde lærere! Vi lærte spesielt mye om EU-samarbeidet og hva det innebærer å være medlemsland i EU, men mottakelsen i forsamlingen av norske ungdommer i alderen 18 år var heller blandet. Det store flertallet stilte seg nemlig negative til et eventuelt EU-medlemskap for Norge.

Oppholdet i Brüssel varte tre dager før turen gikk videre til Haag.

Der besøkte vi ICTY (Krigsforbryterdomstolen til det tidligere Jugoslavia), den norske ambassaden og OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa). Vi fikk blant annet observere rettssaken mot den tidligere generalen Ratko Mladic. Det var interessant og veldig spennende. Hos OSSE ble vi tatt godt i mot av tidligere KG-elev og utenriksminister, nåværende høykommissær for nasjonale minoriteter, Knut Vollebæk. I Haag nøt vi en bedre fellesmiddag på en italiensk restaurant. Der fikk vi også tale av Bjøru. Før avreise var det allsang som stod på programmet. Skrevet og ledet av Lars Olav. God stemning!

Sent fredag kveld landet vi på Gardermoen. Slitne, men også fornøyde og, for ikke å snakke om, mer kunnskapsrike enn da vi dro. Alle var enige om at det hadde vært en særdeles god tur, full av inntrykk og opplevelser. Takk for turen!