¡Viva Salamanca!

Tidlig søndag morgen, 23. september, troppet en gjeng forventningsfulle spansktalende 3.klassinger opp på Gardemoren. Lenge hadde vi sett frem til å tilbringe seks dager i det deilige landet, España.

Heten slo mot oss da vi ankom Madrid. Smilene var på plass og koffertene var store, men langt ifra fulle. Sammen vandret vi ut, klare for action. Utenfor flyplassen sto en minibuss med tilhenger, som kjørte oss til Salamanca, en liten by i vest Spania. Der ble vi møtt av vertsfamiliene som skulle ta oss med til deres hjem. En og en sa vi ”adiós” til de andre elevene og lærerne(Margareth og Anne), og fulgte våre ”foreldre”.

De følgende dagene startet tidlig med søte frokoster. Frokosten kunne variere mellom sjokoladekjeks, sjokoladekornflakes, kakao, muffins og loff. Sukkerinntaket var høyt. Videre hadde vi undervisning ved en internasjonal språkskole som het don Quijote. Vi hadde undervisning fire timer hver dag. Første del av dagens undervisning bestod av grammatikk, den andre delen hadde hovedfokus på muntlig aktivitet. Lærerne var utrolig morsomme. De lærte oss mye spansk, og vi lærte dem litt norsk. Undervisningen foregikk selvfølgelig kun på spansk.

Mandag kveld sto flamencodans på programmet. En proff flamencodanserinne fikk i oppgave å lære en gjeng norske ungdommer å danse flamenco. Med armene til værs og rytmen på plass prøvde vi oss på de intense bevegelsene. Resultatet ble så som så, men morsomt var det.

Neste dag fikk vi oss en guidet tur i Salamanca. Vi var innom en praktfull kirke med fantastiske utsmykninger, og selvfølgelig det populære møtestedet Plaza Mayor. I tillegg ble vi nesten lommekjente i de trange, brosteinsbelagte gatene. Kvelden ble brukt til å synge spanske folkesanger, noe som absolutt falt i smak for noen singersmedlemmer.

Om ettermiddagene og kveldene fikk vi tiden til egen disposisjon. Noen dro på shopping, mens andre slappet av med en iskrem på Plaza Mayor. Middagene ble spist på diverse restauranter. God tradisjonell spansk mat sto på menyen, nemlig tapas og paella. Noen middager endte også med å få servert en gedigen biff, eller med en burger på Burger King eller McDonalds. Kveldslivet ble brukt til forskjellige ting. Noen nærmere bosatte seg på byens spillelokale, mens andre tuslet rundt i Salamancas korselige gater.

Onsdag dro vi på utflukt til Ciudad Rodrigo, en by ni mil sørvest for Salamanca. Den gamle romerske byen var omgitt av murer og en middelalderborg. En guide viste oss rundt på stedet, og fortalte historien om borgen.

Torsdag var vår siste dag i Salamanca. Stolte tok vi imot beviset på at vi har fullført fire dager på don Quijote, og kunne altså reise hjem med bedre spanskferdigheter. Ettermiddagen ble brukt til å beundre den gamle katedralen i Salamanca, og å utforske universitetet. Den siste kvelden var alle samlet på en meksikansk restaurant.

Tidlig fredag morgen tok vi trist farvel med våre vertsfamilier. Med alle om bord tråkket bussjåføren på gassen og rettet snuten mot Spanias hovedstad, Madrid.
Da vi kom til Madrid tok vi T-banen til sentrum. Etter å ha tatt tre forskjellige T-baner, og gått gjennom den store undergrunnslabyrinten nådde vi endelig Plaza Puerta del sol. Vi fikk tre timer til å gjøre det vi ville. Noen satt kursen mot det berømte slottet Palacio Real, andre dro til Museo Reina Sofía, hvor de beundret moderne kunst. Etter å ha utløst alarmen på Pablo Picassos berømte maleri «Guernica», gått seg bort i den enorme byen Madrid og gjort de siste innkjøpene, møttes vi igjen for å gå ned i den enorme T-bane labyrinten.

Med stappfulle kofferter tråkket vi oss vei til innsjekkingen. Flyet vi skulle ta hjem til Gardermoen var nesten to timer forsinket, så vi ble sittende en stund på flyplassen. Tax-free’en ble redningen. Rikere på opplevelser, forlot 3SPCelevene Spania. Vi var alle enige om at turen var kjempefin, og at vi hadde opplevd mye spennende.